[/row]
Actueel /

Summer school 2020 Beïnvloeden & veranderen

zon summer school Deze zomer organiseert VIJFadvies de Summer School ‘Beïnvloeden en Veranderen’. Kennisdelen en -ontwikkelen is sinds de oprichting van VIJFadvies iets waar we samen graag tijd voor maken en energie in steken. Dit jaar komen we vier dagen bij elkaar waarin we leren om patronen in communicatie te herkennen. We gaan oefenen met technieken om op patronen in te spelen en ze te benutten voor het bereiken van een wenselijke beweging. Twee van onze oprichters, Trienette Struik en Marco Vonk, verzorgen het inhoudelijke gedeelte van het programma. Details daarover volgen binnenkort. Met een groep van ongeveer 15 professionals uit verschillende hoeken van het organisatieleven strijken we neer op een ruime, eenvoudige en plezierige locatie in Aubenton, Noord-Frankrijk (op 4,5 uur rijden van Amsterdam). Na zorgvuldige inventarisatie hebben we als organisatieadviesbureau vastgesteld dat we daar kunnen verblijven met inachtneming van alle COVID-19 voorzorgsmaatregelen. De locatie hanteert een uitvoerig protocol en in ons team hebben we ons voorbereid op goede handhaving. Mocht er te zijner tijd sprake zijn van een onverhoopte opleving van het Covid-19 virus en het door de bijbehorende restricties niet langer verantwoord zijn om af te reizen, dan zal de Summer School afgelast worden en ontvangen deelnemers gemaakte kosten volledig terug.  
Actueel /

‘Een slingerend bospad’ door Charlotte van Keulen

slingerend bospad 3 Als ik praat met vrienden over hun werk, stel ik me daar weleens een snelweg bij voor. Sommige mensen weten van jongs af aan precies wat ze willen en jagen hun ambities na met 100 à 130 km per uur. Ik dacht altijd precies te weten wat ik wilde worden, namelijk verhalenmaker. Mensen ontmoeten en bevragen omdat ieder mens met een eigen bril naar de samenleving kijkt. Dat verschil moeten we niet wegnemen, maar zien als een verrijking. Ik besef, dit is nogal vaag en niet hetzelfde pad dat een piloot, chirurg of horeca-eigenaar bewandelt. Mijn eigen carrière lijkt meer op een bospad: slingerend, onvoorspelbaar en je komt altijd wel weer op een hoofdweg uit. Opvallend genoeg blijven er wél altijd een aantal hectometerpaaltjes overeind die mij helpen mijn positie op mijn route te bepalen. Of ik nou werk(te) als journalist, filmmaker, trainer in het onderwijs of als (organisatie)adviseur bij de lokale overheid; dezelfde uitgangspunten staan voor mij centraal. Dit zijn nieuwsgierig zijn, luisteren, vragen durven stellen, betrokkenheid tonen en oog hebben voor het verschil dat er mag zijn. Dit maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga. Ik blijf zoeken om mijzelf te blijven ontwikkelen. Daarom kijk ik altijd uit naar de studiedagen van VIJFadvies. Het programma dit voorjaar werd inhoudelijk door een aantal van ons gevuld en we nodigden organisatieadviseur Leike van Oss uit. Tijdens deze twee dagen stond ‘Systeemdenken’ centraal. Hoe geef je betekenis aan informatie? Niet alleen de ‘inhoudelijke boodschap’ is belangrijk, maar ook het ‘relationele aspect’, waarmee we uitdrukken hoe we naar onszelf en onze gesprekspartner kijken. Daarnaast stonden we o.a. stil bij paradoxale communicatie, circulaire patronen en hoe het systeem zich beweegt door zijn omgeving. Na zulke dagen voel ik me altijd een beetje verdwaald, maar ook vol energie om meer te lezen, te ontdekken en vooral verder te werken aan mijn vakmanschap als (organisatie)adviseur. Charlotte van Keulen werkt momenteel als Jonge Professional van VIJFadvies voor de Griffie van de Gemeente Almere.
Actueel /

Nieuwe VIJFkaart door fotograaf Wineke Onstwedder

VIJFAdvies_1_DSC1940 In 2006 begon Wineke Onstwedder als researcher en fotograaf bij het kindertijdschrift Samsam, uitgave van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ten behoeve van de beeldvorming over kinderen in ontwikkelingslanden voor de Nederlandse basisscholieren. Haar bijdrage bestond uit het maken van reportages over het dagelijks leven van kinderen en portretten waarin hun kracht voor het voetlicht wordt gebracht. De afgelopen 14 jaar maakt zij werk van wat er op haar pad komt. Dat kan een portret zijn in opdracht voor het Rijksmuseum, portfolio portretten van acteurs op de Amsterdamse Toneel Academie of een serie over jonge kunstenaars (Titaantjes/VPRO). Zij maakt reportages in opdracht van het Nederlands Debat Instituut over middelbare scholieren die trainingen krijgen in de kunst en het belang van een opbouwend debat. Op haar reizen ontmoet zij mensen en natuur, welke ervaring zij vastlegt in eigen beeldtaal. Wineke zoekt in zowel haar reportage werk, series als portretten de gelaagdheid van mens en natuur. Natuur is in haar vrije werk vaak een personage. Onlangs maakte zij in Zweden, Friesland en Noord-Brabant de serie Stilte. Deze serie gaat over de mens in relatie tot de natuur; het opgaan en uiteindelijk verdwijnen in de natuur. Voor VIJFadvies maakte zij de foto voor de VIJFkaart van mei 2020.
Actueel /

VIJFadvies blikt tevreden terug op mooie projecten in 2019

smiley's Overheid & non-profit
 • Procesbegeleiding integratie afdeling W&I, Gemeente Almere
 • Organisatieontwikkeling Gemeente Diemen
 • Ontwikkeltraject Teammanagers Gemeente Deventer
 • Procesbegeleiding Presidium Gemeenteraad Enschede
 • Teamontwikkeling MT Gemeente Oost Gelre
 • Interim-directielid Gemeente Roosendaal
 • Teamontwikkeling Raadsgriffie Gemeente Utrecht
 • Teamontwikkeling CTGB, Ede
 • Coaching Leiderschapsprogramma Provincie Zuid-Holland
 • Interimmanagement Directie Pantar werkleer bedrijf Amsterdam
 • Procesbegeleiding Omgevingswet en communicatie-advies Omgevingsdienst West-Holland
Zorg
 • Procesbegeleiding fusietrajecten bij diverse regionale en academische ziekenhuizen
 • Organisatieontwikkeling (para)medische vakgroepen bij diverse regionale en academische ziekenhuizen
 • Teamontwikkeling Landelijke Huisartsen Vereniging, Utrecht
 • Managementconsultancy Inforsa, onderdeel van Arkin Amsterdam
 • Interim-teammanager re-integratie en IPS, onderdeel van Arkin Amsterdam
 • Interim-teammanager Roads-hotel Pitstop, onderdeel van Arkin Amsterdam
 • Teamontwikkeling Afdeling I&A, Cosis, hulp bij psychische of verstandelijke beperking, Assen
 Bedrijfsleven
 • Organisatieontwikkeling LEVS Architecten Amsterdam
 • Organisatieontwikkeling NEXT Architects Amsterdam
 • Organisatieontwikkeling KCAP Architecten Amsterdam
 • Organisatieontwikkeling MVRCV Architecten, Rotterdam
 • Managementconsultancy Shell, Amsterdam
Actueel /

VIJFadvies is verhuisd

verhuizing-1186x403
Na twee jaar met plezier te hebben gewerkt vanuit Casco Kantoor zijn we een paar honderd meter verhuisd naar Careibu Kantoor. Meerdere keren per maand ontmoeten we elkaar daar om projecten te bespreken, kennis te ontwikkelen en nieuwe plannen te maken. Het nieuwe adres is Asterweg 20 K5, 1031 HN Amsterdam. Ons telefoonnummer is ongewijzigd: 020 718 91 38.
Actueel /

Leergang ‘De toekomstige gemeentejurist’ gaat voorjaar 2018 LIVE

VIJFadvies heeft samen met VIA adviseurs en de VU een programma ontwikkeld voor ervaren gemeentejuristen, die behoefte hebben aan kennis en vaardigheden om hun veranderende rol binnen en buiten de gemeente optimaal in te vullen. De leergang richt zich op persoonlijke ontwikkeling, maar ook op de groei en ontwikkeling van de gemeente. Doel is om als gesprekspartner voor bestuurlijke en ambtelijke top effectiever te (blijven) fungeren en de eigen professionele invloed te vergroten. Daarvoor ontvangen de deelnemers input over nieuwe ontwikkelingen en vaardigheden en kijken ze in elkaars keuken. Deelnemers zijn elkaars toetssteen en adviseur om gezamenlijk inhoudelijk en persoonlijk te leren. Aan het einde van de leergang is het mogelijk meer integraal te toetsen én te adviseren, zonder de rechtmatigheid in het geding te laten komen. Aanmelden of interesse? Neem contact op met Marco Vonk via vonk@vijfadvies.nl Brochure De toekomstige gemeentejurist
Actueel /

VIJFadvies bestaat dit jaar 15 jaar!

IMG_5906 Dit jaar bestaat VIJFadvies 15 jaar en daar hebben een klein feestje van gemaakt. Met klanten en collega's hebben we terug gekeken op de vele bijzondere projecten die we hebben gerealiseerd. We hebben een glas geheven op onze verbinding en op een inspirerende gezamenlijke toekomst. De organisatieadviseurs van VIJFadvies benaderen het vak met hoofd en hart. We houden van scherpte op de inhoud en onderscheiden zin van onzin. Ons werk doen we het liefste samen. We combineren vakdisciplines en ervaring rond vraagstukken van opdrachtgevers. Ons bureau is een ontmoetingsplaats voor beginnende en ervaren adviseurs die samen met professionals in organisaties werken aan het oplossen van problemen. We zijn een netwerk van vakmensen die graag bij elkaar willen horen. ( van links naar recht: Ramon Valk, adviseur, Ben van der Knoop, adviseur, Marlot Lamers, VJP, Marco Vonk, adviseur en oprichter, Melle Scheepers, VJP)    
Actueel /

VIJFadvies breidt uit met Melle Scheepers & Charlotte van Keulen

melle-bijpoets   Melle Scheepers Mensen omschrijven Melle als iemand die een strategsiche analyse kan uitvoeren zonder de praktijk uit het oog te verliezen. Dit dankt hij aan de combinatie van praktijkervaring binnen het sociaal domein en een academische achtergrond in de sociale wetenschappen.   Melle houdt ervan om op een laagdrempelige manier contact te leggen en maakt zich organisaties snel eigen. Daardoor kan hij professionals, teams en afdelingen op positieve wijze beïnvloeden. Wanneer een groep in beweging komt, houdt hij de vaart erin, blijft flexibel en werkt steeds samen. Melle hecht eraan om tastbare resultaten te boeken voor iedereen die bij een vraagstuk betrokkenen is. Melle Scheepers is gespecialiseerd in onderzoek, analyse en projectmanagement in de zorg, WMO en bij de lokale overheid. 20170227_Charlotte-001   Charlotte van Keulen Opdrachtgevers kiezen voor Charlotte vanwege haar doortastendheid, organiserend vermogen en flexibele werkhouding. Ze is nieuwsgierig en betrokken bij diverse media en sociaal educatieve projecten in het middelbaar onderwijs. Charlotte maakt makkelijk contact met uiteenlopende doelgroepen in de samenleving. Door haar positieve en open houding, weet ze een goede context te creëren en vervolgens mensen met elkaar te verbinden. Charlotte richt zich op het doorgronden en aanpakken van sociaal maatschappelijke vraagstukken en daarom werkt ze graag in de (semi) publieke sector. In deze sector kan ze een waardevolle rol vervullen door haar communicatie en wetenschappelijke achtergrond. Ze durft kritische vragen te stellen, is onderzoekend, belicht situaties vanuit verschillende perspectieven en handelt oplossingsgericht. Charlotte gaat structurerend te werk en weet hoe ze concreet resultaat kan boeken. Charlotte van Keulen is gespecialiseerd in media, onderwijs en jongeren.
Actueel /

VIJFadvies versnelt stappen starters op de arbeidsmarkt

FullSizeRender VIJFadvies biedt via een serie masterclasses net afgestudeerden inzicht in de belangrijkste facetten van het adviesvak, met als doel hen een kick-start als professional te geven. Een enthousiaste groep jonge professionals neemt deze maand deel aan een programma van vier middagen waarin het ontwikkelen van professionele (advies)vaardigheden centraal staat De serie masterclasses helpt het gat tussen academische theorie en professionele praktijk te overbruggen.
Actueel /

Open overheid: van wettelijk kwaad naar kernwaarde Marco Vonk & Mark Plekker

cslot1

22 juni 2017 op www.gemeente.nu/bestuur/burgers/open-overheid-wettelijk-kwaad-naar-kernwaarde Al weken onderhandelen onze volksvertegenwoordigers achter gesloten deuren over het formeren van een nieuwe regering. Lichtpunten van transparantie zijn de expliciete uitsluitingen die de informateur op papier liet zetten. Dan was dat in ieder geval duidelijk. Terwijl de samenleving schreeuwt om transparantie en toegankelijkheid blijft voor het overige in deze fase van de formatie volstrekt onduidelijk of en hoe onze nieuwe regering tot stand komt.
Actueel /

Systeemdenken bij samenwerken, workshop NMv

IMG_2922 IMG_2924 Afgelopen dinsdag 13 juni verzorgde VIJFadvies een workshop op het jubileumfestival van de NMv, de Nederlandse mediators vereniging. De NMv vierde haar 15 jarig bestaan in het KIT (koninklijk instituut voor de tropen) en Esther besprak met bijna 40 deelnemers de waarde van de systemische blik bij het verbeteren van samenwerking en het hanteren van spanningen daarin.
Actueel /

‘Nooit meer implementeren’ participatieve HR-ontwikkeling in de zorg

4kamersvanverandering Herkent u de volgende situatie? Er is een mooie HR-strategie op papier gezet of een goed inhoudelijke HR-notitie geschreven, helemaal in lijn met de visie van uw organisatie. Het kostte dan ook geen enkele moeite om de directie en OR te overtuigen om er mee in te stemmen en mee aan de slag te gaan. Er is over het thema gecommuniceerd naar de managers binnen uw organisatie en medewerkers zijn op de hoogte gebracht via het intranet. Misschien is er zelfs wel een roadshow georganiseerd op alle locaties om er extra aandacht voor te vragen. Er zijn positieve reacties. So far so good!
Actueel /

VIJFadvies startte dit najaar een scala aan nieuwe projecten

500px-congressional_secretaries_1920
 • Organisatieontwikkeling voor NEXT architects, groeiend architectenbureau in de randstad
 • Ontwerpen intern leertraject voor Aboma, technische dienstverlener op het gebied van veiligheid in bouw en transport
 • Bewonersonderzoek en gebruikerstevredenheidsonderzoek voor de gemeente De Fryske Marren
 • Adviseren directie van familiebedrijf in Vetsmelterij bij het herstellen van interne verhoudingen na overname en vertrek vorige directeur
 • Inspirerende conferentie ‘Systeemdenken bij samenwerken’ voor 75 leidinggevenden van het RIVM
 • Workshops ‘Systeemdenken bij samenwerken’ voor clustermanagers van Esdegé Reigersdaal, zorginstelling in Noord-Holland en voor SIOO, leergang Leiderschap in de top van Gemeentelijke organisaties
 • Begeleiden Strategiesessie MT, Trias VMBO Noord-Holland
 • Organiseren en begeleiden intervisie raadsgriffiers, 100.000+ gemeenten
Actueel /

Het tweekoppig monster: onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid bij interne toetsing

Sisiutl_mask Samen met onze opdrachtgever Arkin GGZ-instelling in Amsterdam, publiceerde Marco Vonk een artikel in het vakblad voor GGZ-juristen. Onderwerp is de positionering van een intern toetsend orgaan in een organisatie. De strekking is dat niet alle besturingsvragen met keuzes in de organisatiestructuur zijn op te lossen. Hoe dat dan wel moet, is leerzaam voor een veel bredere groep dan alleen de lezers van dit vakblad! JGGZR-03-2016-Rakic-Vonk  
Actueel /

VIJF jonge professional (VJP) aan de slag met high & intensive care (HIC)

reddingsboei HIC Sinds april dit jaar is Ramon Valk als VJP voor drie maanden werkzaam bij een grote GGZ instelling in de Randstad. Hij ondersteunt de Geneesheer Directeur bij de beleidsontwikkeling van ‘dwang & drang’ bij de behandeling van psychiatrische cliënten. Zijn opdracht vloeit voort uit de implementatie van HIC (High & Intensive Care) dat een nieuw concept is voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg. HIC is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen, in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. Centraal staat het terugdringen van dwang & drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt. Om deze doelstellingen te bereiken zijn in de instelling verschillende werkgroepen samengesteld. Eén werkgroep houdt zich bezig met de manier waarop scholing van een behandelend team kan bijdragen aan het verminderen van dwang & drang. Een andere werkgroep richt zich op het verbeteren van preventieve maatregelen, waarbij onderzocht wordt hoe door beter omgaan met cliënten escalatie kan worden voorkomen, zodat vervolgens de kans op separatie en insluiting ook kleiner wordt. De werkgroepen bestaan uit verschillende disciplines: psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, ICT’ers en collega’s van HR. Een belangrijke valkuil in vergelijkbare situaties is dat de tijd in deze werkgroepen op gaat aan inhoudelijke argmentaties en discussies met strijd en tijdverlies als gevolg. Het is nodig de focus te verschuiven naar de gedeelde belangen, de zogenaamde ‘common ground’, zodat de constructieve oplossingen zichtbaar worden. We ondersteunen en motiveren betrokkenen om de eigen kaarten op tafel te brengen en zo bij te dragen aan het echte inhoudelijke gesprek. Als VJP is het Ramon’s taak om de samenwerking binnen en tussen de werkgroepen zodanig te bevorderen dat de 'common ground' in beeld komt. ‘Het interessante aan mijn werkzaamheden in dit project vind ik dat door de samenkomst van diverse disciplines en invalshoeken er samengewerkt moet worden door totaal verschillende collega’s. Het creëren van die optimale samenwerking motiveert mij: betrokkenheid van iedereen, samen verantwoordelijk voor de vernieuwing en zo bijdragen aan echte verbeteringen in de zorg’. http://hic-psy.nl
Actueel /

Boekbespreking ‘Reinventing organisations’

zelfsturing Maandelijks leest VIJFadvies een actuele publicatie over ons vak. Deze maand was dat ‘Reinventing organisations’ van Frederic Laloux. Een uitdagende casestudie in twaalf vooroplopende ‘cyane’ organisaties. Voor hen die bekend zijn met de waardesystemen van Graves, het gaat hier om organisaties die ontstaan na het gele waardesysteem ‘Synergie’. De auteur gaat als een antropoloog te werk en beschrijft uitgebreid drie belangrijke doorbraken en de manier waarop ze in deze organisaties vorm krijgen:
 1. Zelfsturing > cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.
 2. Heelheid > cyane organisaties hebben een consistent stelsel van praktijken ontwikkeld die uitnodigen onze innerlijke heelheid weer te omarmen en het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk.
 3. Hoger doel > van cyane organisaties wordt gezegd dat ze een eigen leven en richtingsgevoel hebben. In plaats van dat de toekomst wordt voorspeld en onder controle gebracht, worden de leden van de organisatie uitgenodigd te luisteren naar en te begrijpen wat de organisatie wil, welk doel zij wil dienen.
In de bijlage een korte samenvatting: reinventing organisations samenvatting  
Actueel /

Teamscan als APK

VIJFadvies_illustratie-teamscanMockup
Het functioneren van 40 teams gescand in minder dan twee maanden, het kán! In nauwe samenwerking met de gemeente Venlo hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan het ontwikkelen en toepassen van de ‘Teamscan’. De uitkomst geeft antwoord op vragen als: ‘wat speelt er in een team?’, ‘van welke risico’s moet dit team zich bij de uitvoering van haar taken rekenschap geven?’, ‘welke teamrollen vervullen de teamleden?’ en ‘wat verwacht het team van de teamleider?’
Actueel /

Bekend met onze Jonge Professionals?

JongeProfs
Steeds meer organisaties ontdekken de Jonge Professionals van VIJFadvies. Als ze een projectsecretaris, onderzoeker of beleidsmedewerker nodig hebben bijvoorbeeld. Flexibele dienstverlening en tegen een aantrekkelijke tarief.
Actueel /

Herziene uitgave Systeemdenken in de praktijk

Systeemdenken_NW2
Nieuwe herziene uitgave Kennisboek ‘Systeemdenken in de praktijk, de kunst van het verbinden’ In 2010 bracht Esther samen met Marijke Spanjersberg, Roos van Wingerden en Annet van den Hoek de eerste oplage uit van een boek gericht op het toepassen van systeemdenken in de dagelijkse praktijk van de organisatieadviseur.